om mig

Född 1960 och har sedan barnsben varit intresserad av hantverket. Min farmor lärde mig sömnad och uppmuntrade till noggrannhet. Jag övade upp kopplingen mellan ögat och handen och förfinade mina kunskaper. Sydde mina egna kläder under 70- och 80-talet. Utbildade mig till förskollärare och fördjupade ett pedagogiskt kunnande. 20 år gammal kom jag i kontakt med Lundaspexarnas Syeri.

Ett par år senare började jag som amatör på Studioteatern i Malmö. Jag var aktiv på scenografiavdelningen och blev snart anställd där. Under åren där mötte jag många duktiga och hängivna yrkesmänniskor som öppnade världar för mig. Det blev min utbildning och bildningsresa. Jag arbetade med fria grupper och tillfälliga projekt. Jag utbildade mig på Tillskärarakademin i Köpenhamn. Studerade Konstvetenskap på Lunds Universitet. Jag gjorde längre resor till Chile och Mexico.

Mitt frilansliv har haft stor variation av arbetsplatser genom åren. Jag har varvat intensiva arbetsperioder med utbildning. Ett års studier på Kunsthöjskolen i Holbaek och två år på Gerlesborgsskolan i Bohuslän. Jag har skaffat mig kompetens inom många olika områden. Steget från teaterns till museernas värld var inte långt, och jag har gjort en del utställningsdesign. I början av 2000-talet kom jag i kontakt med Camilla Thulin och jag började jobba hos henne med show och film i Stockholm. 2008 kom jag i kontakt med Maria Sundqvist och Operaverkstan i Malmö. Jag gjorde mitt första uppdrag på en institution och det har följts av flertalet produktioner där.

Jag driver sedan 15 år eget företag; leifperssonsverkstad, och bor sedan 10 år i en gammal skola i Svensköp på skånska höglandet. Livet pågår. Växelbruk mellan kostym och scenografi. Mellan skisser, ritningar och hantverk.

Fotografi: Jens Molander

jmolander.com